Σελίδες 445-470
Σοφία Γιαννακοπούλου , Γεωργία - Μαρία Μαρκοπούλου , Παρασκευή Χονδρονικόλα
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται απαραίτητος για την φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους, για την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσίματος μεταξύ μητέρας-βρέφους καθώς και για την πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων στις μητέρες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία έτη παρατηρείται τόσο αύξηση της χρήσης φόρμουλας γάλακτος όσο και μείωση της χρονικής διάρκειας του θηλασμού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η μελέτη των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία πενταετία στις χώρες της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσουν τον μητρικό θηλασμό σε μέλλουσες μητέρες και λεχώνες.
Υλικό και μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cochrane Library και Google Scholar για τα έτη 2018-2023 με την χρήση των λέξεων κλειδιών “intervention”, “breastfeeding”, “lactation”, “primiparous”, “women”, “infant” καθώς και συνώνυμων λέξεων. Τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση υποβλήθηκαν σε ποιοτικό έλεγχο με τη χρήση εργαλείων όπως το Cochrane risk of Bias (RoB-2), το National Institutes of Health (NIH) και το Joanna Briggs Institute (JBI).
Αποτελέσματα: Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 20 μελέτες. Παρατηρήθηκε ότι οι παρεμβάσεις στην πλειοψηφία τους ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές τόσο στην αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού όσο και στην αύξηση της διάρκειας του. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας των μητέρων για τον μητρικό θηλασμό. Οι μητέρες απόκτησαν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τον θηλασμό ενώ παράλληλα ένιωθαν περισσότερη αυτοπεποίθηση να πραγματοποιήσουν τον θηλασμό και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τυχόν προβλήματα που προκύπταν. Ιδιαίτερα σημαντική φάνηκε η συμβολή ομότιμων γυναικών οι οποίες έπειτα από εκπαίδευση που είχαν λάβει από επαγγελματίες υγείας υλοποίησαν τις παρεμβάσεις.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της υλοποίησης παρεμβάσεων που έχουν ως σκοπό την προώθηση του μητρικού θηλασμού ειδικά όταν αυτές υλοποιούνται από ομότιμες γυναίκες.
Λέξεις κλειδιά: Γαλουχία, Βρεφική διατροφή, Προαγωγή υγείας, Διατροφική συμπεριφορά