ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: H βρουκέλλωση είναι μία ζωονόσος που προκαλείται από το βακτήριο Brucella Melitensis. Η βρουκέλλωση είναι η πρώτη σε συχνότητα ζωονόσος στη χώρα μας, ενώ χαρακτηρίζεται επίσης ως η συχνότερη σε καταγραφές ζωονόσος σε παγκόσμια κλίμακα μετρώντας πάνω από 500.000 κρούσματα ετησίως. Πρόκειται για μία σοβαρή νόσος που αν ο άνθρωπος δεν εφαρμόσει τις κατάλληλες προφυλάξεις κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά τόσο αυτός όσο και να μεταδοθεί στα ζώα του και σε γειτονικά ζώα.
Σκοπός: Η διερεύνηση της συχνότητας της νόσου σε πληθυσμό κινδύνου, όπως και των πρακτικών και στάσεών τους απέναντι στην πρόληψή της. Για τον σκοπό αυτό διανεμήθηκαν δομημένα ερωτηματολόγια σε κτηνοτρόφους και προσωπικό σφαγείων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Υλικό και Μέθοδος: Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη των στάσεων των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στα σφαγεία στην Δυτική Ελλάδα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προσωπικής και επαγγελματικής υγιεινής. Ο πληθυσμός μελέτης περιλάμβανε 314 ιδιοκτήτες ζώων στην Δυτική Ελλάδα, οι ασχολίες των οποίων τους φέρνουν σε άμεση επαφή με τα ζώα και τα προϊόντα τους. Μέσω ερωτηματολογίων, η έρευνα διερεύνησε τη γνώση των συμμετεχόντων για τη βρουκέλλωση, τη συχνότητα επαφής με τη νόσο, και τα μέτρα πρόληψης που τηρούνται.
Αποτελέσματα: Από τους συμμετέχοντες, 9,9 % είχε εμφανίσει νόσηση από μελιταίο πυρετό, με συχνότερο σύμπτωμα το εμπύρετο, και στις περισσότερες περιπτώσεις τηρούνταν οι αρχές προστασίας του ζώου (π.χ. εμβολιασμοί). Όσο μεγαλύτερο ήταν το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων, τόσο καλύτερη ήταν και η ενημέρωσή τους σχετικά με την βρουκέλλωση ,και μικρότερη η πιθανότητα νόσησης. Επίσης, όσο Περισσότερο επεξεργάζονταν οι συμμετέχοντες το γάλα, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να έχουν νοσήσει από μελιταίο πυρετό. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής ήταν αντιστρόφως ανάλογη της πιθανότητας νόσησης, ενώ παρατηρήθηκε επίσης και πλημμελής χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού.
Συμπεράσματα: Αναγκαία κρίνεται η τήρηση των μέτρων που προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόληψη της νόσου, ενώ ο σχεδιασμός και η εξαγωγή παρεμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση και περιορισμό των κρουσμάτων.
Λέξεις κλειδιά: Brucella, ζωονόσος, Βρουκέλλωση, μελιταίος πυρετός