Τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό

Η αποτελεσματική επικοινωνία ως τρόπος διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών

Μυρτώ Καλλιόπη Βόβολη , Περικλής Ρόμπολας

Περίληψη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η επικοινωνία είναι απαραίτητη, ειδικά ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας και ογκολογικούς ασθενείς. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μοντέλα επικοινωνίας και βήματα που οδηγούν σε μία θεραπευτική επικοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην χρήση του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου και να χρησιμοποιούνται διάφορες δεξιότητες για την επίτευξή του. Παρόλο που είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των ασθενών και των οικείων τους, αυτό δεν εφαρμόζεται από αρκετούς επαγγελματίες υγείας.

Σκοπός: Σκοπός της βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας ως τρόπος διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών.

Υλικό και μέθοδος: Για την πραγματοποίηση αυτής της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, συλλέχθηκαν άρθρα δημοσιευμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά, από το Pubmed και Google scholar, με την χρήση λέξεων-κλειδιών: «επικοινωνία», «ογκολογικός ασθενής» και «επαγγελματίας υγείας». Απορρίφθηκαν διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες και χρησιμοποιήθηκαν άρθρα και βιβλία που αφορούσαν το ερευνητικό ερώτημα.

Αποτελέσματα: Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό οφείλει να ανταπεξέλθει στις σωματικές και ψυχικές ανάγκες του ογκολογικού ασθενούς μέσω της επικοινωνίας. Η επικοινωνία πρέπει να είναι ασθενοκεντρική, αφού έτσι μόνο είναι αποτελεσματική για τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Από διάφορα άρθρα αποδεικνύεται ότι η αποτελεσματική επικοινωνία με την χρήση συγκεκριμένων τεχνικών οδηγεί στην μείωση των ψυχολογικών προβλημάτων και στην εγκαθίδρυση θεραπευτικής σχέσης. Επίσης, υπάρχουν εμπόδια στην επικοινωνία που ο νοσηλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει, ανάλογα την περίπτωση. Τέλος, ο ογκολογικός νοσηλευτής πρέπει να εξετάζει ολιστικά τον ασθενή τελικού σταδίου και να συνάψει μαζί του μια σχέση ανώτερη της απλής επικοινωνίας.

Συμπεράσματα: Η χρήση του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου και γενικότερα της επικοινωνίας κρίνεται απολύτως απαραίτητη, αφού βελτιώνεται η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς (χωρίς όμως να θεραπεύονται όλα τα σωματικά προβλήματα) και οι επαγγελματίες υγείας επωφελούνται με την λήψη των απαραίτητων πληροφοριών.

Λέξεις κλειδιά:  επικοινωνία, ογκολογικός ασθενής, επαγγελματίας υγείας

Διαμοιράστε το:

Copyright © 2025 Vima Asklipiou.
Powered by MayaGrpahics.